TANÁCSADÁS

Kérdése van?


Írja meg nekünk és mi válaszolunk


Legfrissebb kérdés:

Tisztelt áruház! Érdeklődni szeretnék a konyhabútorok áráról. Szeretném még...

Válasz megtekintése >

Összes kérdés és válasz >

Hírek, cikkek

Hírek, cikkek

2010-07-08


Hírek, cikkek

A Klasszikus konyhabútor készítésének komoly hagyománya van a tengerentúlon és Angliában is!

Itt komoly cégek szakosodtak a régies stíluselemeket felelevenítő konyhabútor készítésére,sokszor méregdrágán.
 


Hazánkban kevesen csinálják, és még kevesebben profin ezt a műfajt! Ez azért van, mert itt nem csupán a konyhabútor gyártás csínját-bínját kell maximálisan ismerni, hanem otthonosan kell mozogni a stíluselemek között is és ízléssel össze kell rakni a régit az újjal!

 

A klasszikus konyhának tudnia kell az összes mai kívánalmat funkcióban, de ezt egy régies és stílusában illeszkedő köntösben kell prezentálnia. Ezek a klasszikus, vagy régies konyhabútorok a közép, vagy inkább a felső kategórába tartoznak a konyhabútor gyártási kategóriák között.

 

Ez azért van, mert ezeket kézműves keretek közt,gyakran nagyon sok kézi munkával készítik, és a konyhabútor látszó részei (szakkifejezéssel a front rész) is általában vagy tömörfa, vagy festett-antikolt kivitelük miatt is drágák.

 

Ez, és a megfelelő hatás kialakítása komoly időráfordítást igényel a szakember részéről, és csak kevés mai szakember/cég olyan képzett szakmailag, hogy ezt bele is tegye a munkáiba, inkább az jellemző, hogy helyette több konyhabútor elkészítését vállaják egyszerűbb kivitelezéssel, mert "ezeket össze lehet szórni"!

 

Ha tehát komoly konyhabútor késszíttetésére adják a fejüket, akkor mindenképpen profit válasszanak és győződjenek meg a valódi szakértelemről, mielőtt elköltik azt a pár millió forintot, amibe egy ilyen konyhabútor kerül!

 

Mitől lesz klasszikus egy konyha kinézete? Megemlíthetem itt a díszítő oszlopfőket  éppúgy, mint a konyhabútor felső elemein végigfutó, úgynevezett koronaléc elemeket, szintén a felső elemek alján található fénycsőtakaró lécet. Ha ezeket mind szép profilosra csináljuk, és ki-be ugrálnak a konyhaelemek mélységváltozásait híven követve, akkor gyönyörű hatásokat kapunk.

 

A díszítő elemeknél az oszlopfő elemeket már az Ókor óta használják. Ezeket átdolgozva, a bútorok felületéhez és anyag tulajdonságaihoz igazítva legelterjedtebb verzió a geometrikus minta. Ezt számos cég készíti, de vannak silányabb utánzatok, aholis csak egy X-et belemarnak az oszlopfő anyagába, de az igazi, és valóban esztétikus a ráragasztott geometrikus minta, amit ezután gyönyörűen össze lehet dolgozni az oszlopfő testtel.

 

Ha a díszítő elemeknél maradunk, akkor a koronaléc is lehet teljesen egyszerű,kissé szögletes éppúgy, mint magasan, duplán tagozott éppúgy.

Ha megtehetjük, akkor építsünk magasabb (ne a normál ~260 cm-es) belmagassággal a konyhánkat, és akkor tehetünk hosszított felső elemeket, akár dupla sor koronával, fogsorléccel díszítve. 

A szép hatást a felső elemeknél az üveges és a zárt elemek esztétikus kombinálásával érhetjük el.

 

Mindenképpen javasolt osztott üvegajtókat is betenni a konyhánkba, mert ezek is szépen tagolttá teszik a konyhabútort. Az üveg lehet színtelen átlátszó, vagy opál. Egy aprócska ötlet: Ha szeretjük a belső megvilágítást, akkor megtehetjük, hogy az üveges elembe felülre spot lámpát építünk be, de ekkor legyenek a polcok is 6-8 mm-es üvegből, hogy a fény keresztül tudjon ömleni az elem tetejétől, az aljáig!

 

Egy "őrült" szakértő barátomnál az osztott, gyönyörűen elkészített üveges ajtóba, még stilizált akantuszleveles mintákkal homokfújt üveget is láttam, de ez már igazán a top!

Vigyázni kell azonban a túlzó tagoltság, és az antik hatás keverésénél, nehogy úgy járjunk, mint az egyszeri csakácsné, aki egy jót akart főzni, mindent beletett, és a végén borzalmas lett az étel.

 

Az arany középút a felületek rusztikusságának és a konyha tagoltságának az ízléses összehozása, ami valóban egyfajta művészet. Ha tehát kellően dominálnak a konyhánkon a ki-beugrások, a díszítő elemek, akkor célszerű mind a konyhabútor, mint a fal színét  egyszínűre venni, mert így csak kiemeljük a formák szépségét.

Ha megengedi konyhánk mérete, akkor praktikus egy szigetet, vagy félszigetet is beletenni. Ezt össze lehet kapcsolni egy étkezőasztallal, vagy étkezőpulttal, de akkor vásárolnunk kell bárszékeket is.

Ha igazán angolosra akarjuk venni a hatást, akkor rakassunk be fehér porcelán mosogatót, és antikizáló csapot!
 

Vissza a hírek listájához  <
Európai Regionális Fejlesztési Alap GDPR

SZAVAZÁS

Általában milyen anyagból készült bútorokat szokott vásárolni?