Hasznos tudnivalók a citromfa metszéséről - minden, amit érdemes tudnod a citromfáról

hirdetes

A citromfa szakszerű metszése

Szélesi Ferenc - Főkertész
A citromfa metszése – Szakértői tanácsok a citromfa metszéséhez

Miért szükséges a citromfa metszésének elvégzése?

A lombhullató fák esetében cél a korona alakítása, szerkezetének javítása, illetve annak megelőzése, hogy a termés súlya lehúzza, letörje az ágakat. Metszéssel lehetővé tesszük azt is, hogy több fény juthasson be a korona belsejébe, ráadásul a szakszerű metszéssel befolyásolhatjuk a termés minőségét is. Nincs ez másképpen a citroma esetében sem, annyi a különbség, hogy a citrusfélék ágai sokkal erősebbek, ezért nem valószínű, hogy nem bírják el a termés súlyát.

Érdekesség, hogy a citromfa a korona bármely részén érlelhet termést, még az árnyékosabb területeken is, így nem szükséges azzal a céllal metszeni, hogy több fény jusson a korona belsejébe. Elsősorban tehát az elhalt részeket, és a többit keresztező ágakat kell eltávolítanunk a kifejlett citromfáról, fiatal növény esetén viszont a gyengén, rosszul fejlődött ágakat is. 

hirdetes

Mikor végezzük el a citromfa metszését?

A citromfa esetében is nagyon fontos, hogy időben elvégezzük a metszést, mert csak így nem sodorjuk veszélybe az aktuális termést. Ha szabadban neveljük a citromfát (ez csak az enyhe éghajlatú területeken érvényesül, Magyarországon sajnos nem igazán), akkor arra kell odafigyelnünk, hogy ne kánikulában végezzük el a metszést. Ha viszont edényben tartjuk a citromfát, akkor kisebb a mozgásterünk, a legjobb időszak február és április között van, ekkor ugyanis még nem indultak rohamos fejlődésnek az új hajtások. 

Hogyan kell elvégezni a citromfa metszését? 

Minden egyes metszéssel kapcsolatos cikkemben elmondom, hogy mindig olyan eszközökkel dolgozzatok, ami élesek és tiszták, nincs ez másképpen a citromfa esetében sem! Említettem korábban, hogy a citromfa ágai erősebbek, mint a gyümölcsfáké általában, viszont a kérge vékony és sérülékeny, ezért erre mindenképpen oda kell figyelni metszés során.

hirdetes

Kezdjük a beteg, sérült, elszáradt, elhalt növényi részekkel a metszést, ezt követően vágjuk el a rossz irányba, lefelé, vagy a korona belseje felé, vagy a többit keresztezve nőtt ágakat. Fontos megjegyezni, hogy metszéskor ne távolítsuk el a korona több mint egyharmadát, és a teljesen egészséges ágakat csak nagyon indokolt esetben távolítsuk el! Sok sikert kívánok mindenkinek a citromfa neveléséhez, remélem, hogy cikkemmel tudtam segíteni nektek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-15

A gyilkos szépség – bemutatkozik a sisakvirág

Rengetegen tartanak olyan növényeket környezetükben, kertjükben, melyek rendkívül mérgezőek lehetnek, mégsem tudnak róla - a sisakvirág is közéjük tartozik.

2021-09-14

Milyen díszfüvet érdemes kertedbe választani? Ismerd meg őket most Te is

Amennyiben szeretnéd feldobni kertedet, Neked is érdemes a díszfüvek felé fordulnod - mostani cikkünkből ismer meg őket Te is egy kicsit közelebbről.

2021-09-08

5 szuper, színpompás évelőágyás – így legyen Neked is természetes kerted!

Te is szereted a természetes kerteket? Akkor most segítünk – 5 szuper évelőágyás ötletet mutatunk, amikkel Te is könnyedén feldobhatod őszi környezetedet.

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-08-26

Nevelj Te is sikeresen koriandert – most szuper trükköket osztunk meg neveléséhez

A koriander rendkívül népszerű fűszernövény, melynek termesztése kapcsán sem ütközhetünk komolyabb problémába. Most szuper tippeket mutatunk neveléséhez.

További cikkek ebben a témában


domolykók (Leuciscus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó halak; folyóvizeinkben csupán horgászati... Tovább

56/2006. (VIII. 1.) FVM rendelet

a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem