Minden, amit a díszhagymáról tudni érdemes

hirdetes

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

TK

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, melyeket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken. Mostani cikkemben ismerjétek meg ezeket a mutatós növényeket!

Díszhagyma

A díszhagymák az allium nemzetséghez tartoznak, évelő növények. Rendkívül változatos formákban találkozhatunk velük, a különbségek megjelenhetnek akár színvilágukban, akár méretükben. Egy dolog viszont közös bennük – mind kora nyaranta hozzák meg első virágaikat.


Röviden a díszhagymáról


A növény eredetileg Közép-Ázsiából származik, nincsennek nagyobb igényei.


Mint már említettem a díszhagyma rendkívül változatos tud lenni – akadnak egészen alacsony, törpe növésű darabok, de vannak köztük olyanok is, akik képesek másfél méter magasra megnőni – és mind között pedig találhatsz hatalmas, gömb virágzattal rendelkezőeket.
Virágzásuk általában az ősszel ültetett hagymáknak tavasz végére és nyár elejére tehető, ekkor jelennek meg tömött, tűpárna szerű virágaik – pont abban az időszakban, amikor a tavasszal nyíló növények már elvirágoznak, de a nyári virágzáshoz még a legtöbb virágnak korán van.

hirdetes


Nevelésük rendkívül egyszerű, csupán egy-két dologra érdemes odafigyelni velük kapcsolatban. Ezek közül az első, hogy talajuk mindenképpen jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen. Amennyiben pedig kiválasztod helyüket, preferáld a napos, világos területeket.


hirdetes
A díszhagymáknak nincs különösebben nagy vízigényük, ugyanakkor érdemes rendszeresen, mértékkel öntözni növényeid. Fokozottan figyelj oda, hogy elkerüld a túlöntözést, ugyanis ez növényednek többet árthat, mint segíthet. Ahogy a díszhagymák június-július környékén elvirágoznak, virágaikat vágd le, majd leveleit hagyd elszáradni.


A hagymákkal évekig nem kell majd foglalkoznod, nem kell őket felszedned, nyugodtan egy helyen maradhatnak huzamosabb időn keresztül. Ez segít majd elérni növényednél, hogy nem csak erős, de szép, egészséges virágokkal örvendeztessenek meg évről évre.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

2021-07-30

Méhbarát kert – hogyan alakítsd ki, miért fontos?

Fontos, hogy megfelelően vigyázzunk a különböző beporzó rovarokra, köztük a méhekre is. Most elárulom, hogy ez miért fontos és hogyan készíts számukra kertet!

2021-07-31

Milyen növények fogják majd kertünket díszíteni ősszel – ismerd meg ezeket az egynyáriakat

Szeretnéd, ha kerted az ősz megérkeztével is majd olyan gyönyörű maradna, mint a nyári időszakban? Most mutatjuk, milyen növények tehetik szebbé kertedet őszre.

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-07-07

Július – ezeket érdemes elvégezned kertedben a hónapban!

A kertészkedésben sosincs megállás – minden hónapnak megvannak a saját jellegzetességei, elvégzendő feladatai. Nézzük, miket végezz el júliusban Te is!

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-08-02

Méhmentés – mutatom, miket helyezz el teraszodra, kertedbe, ablakodba

Rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a folyamatosan csökkenő beporzó rovarpopulációra, köztük a méhekre is - most segítek, ezt hogyan teheted meg.

További cikkek ebben a témában


fogszuvasodás (kariesz, caries)

a fog állományának körülírt pusztulása, szétesése. Baktériumtevékenység következménye,... Tovább

Kerti ötlet

Ahány ember, annyiféle kert van. Mindenki másképp képzeli el álomkertjét, más ötleteik... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert