Így végezd el Te is az őszi nagytakarítást kerted kapcsán - elengedhetetlen, ha egészséges kertet szeretnél

hirdetes

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

TK

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit!

Őszi nagytakarítás

A kert őszi nagytakarítása rendkívül fontos – ezzel készítjük fel majd területünket a téli fagyokra, valamint a következő tavaszi újjászületésére. Ugyanakkor fontos, hogy tudjuk, hogy ennek a takarításnak van néhány elengedhetetlen lépése, melyről nem szabad megfeledkeznünk.


Ahogy beköszöntött a hideg idő, a kertünkben lévő növények is visszahúzódtak – itt az ideje tehát megkezdeni a takarítást, a kert télire való felkészítését. Az őszi nagytakarítás elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon képesek legyünk megőrizni növényeink egészségét, illetve szépségét. De mégis hogyan érdemes ennek neki kezdeni?


Az őszi nagytakarítás főbb lépései


A télre való felkészülés első lépésének talán az mondható, hogy elkezdjük összegyűjteni kertünkben a növények mellé leszúrt támasztékokat, karókat, pálcákat. Ezután tisztítsuk meg őket, töröljük le róluk a növényi és földmaradványokat, majd érdemes őket fertőtleníteni is – ehhez használjunk egy olyan keveréket, mely 2:1 arányban tartalmaz vizet és hipót. Ez azért fontos, mert így könnyedén megszabadulhatunk az esetleges kórokozóktól, melyek megtelepedhettek a karókon az elmúlt időszakban.

hirdetes


A következő lépésként fontos, hogy összeszedd kertedből az összes növényi maradványt – elhalt növényeket, lehullott leveleket, rothadt gyümölcsöket és zöldségeket, illetve minden olyan beteg növényt, amit találsz. Amennyiben valamilyen betegséget fedezünk fel a növénymaradványokon, akkor azokat mindenképpen dobjuk ki vagy égessük azokat el, ugyanakkor az egészséges maradványok komposztálhatók. Abban az esetben, ha a komposztra beteg növényi maradványok kerülnek, akkor ugyanazzal a betegséggel fogjuk a következő időszakban is megfertőzni kertünket.


hirdetes
Ezután érdemes kertünkre egy réteg komposztot, komposztált trágyát vagy más, a célnak megfelelő műtrágyát teríteni – ez elsősorban veteményeseink számára lesz majd létfontosságú. Az is lehetséges, hogy télire olyan ágyásokat takaró növényeket vessünk, melyek majd védeni fogják azt – ez lehet például rozs, lóhere vagy hajdina.


Mikor érdemes elkezdeni kerted felkészítését a télre?


Akkor érdemes belekezdened kerted télire való felkészítésébe, amikor már az egynyári növények nagyobb része az első fagyok hatására elpusztult.

Ugyanakkor még ezelőtt el lehet kezdeni magát a kert tisztogatását, ha úgy látjuk, hogy a növények száradása előrehaladott, már nem díszítik a kertet, nem is teremnek.


A veteményesek télire való felkészítésével segítjük azt, hogy növényeink évről évre egészségesek maradjanak, így sosem szabad megfeledkeznünk az őszi nagytakarításról sem.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


szulák (Convolvulus)

A szulákfélék (Concolvulaceae) családjának nemzetsége. Apró sz. v. folyondár (C. arvensis... Tovább

csírás gabona

a megdőlt, esetleg renden fekvő gabona — főleg a rozs — magja esős időben... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet