Páracsökkentő növények otthonodba - mutatom, miket érdemes otthonodba telepítened

hirdetes

6 növény, ami csökkenti otthonod páratartalmát

Szélesi Ferenc - Főkertész

Életünk 93%-át (akár munka közben, akár szabadidőnkben) a négy fal között töltjük, ami azt jelenti, hogy fontos ideális beltéri körülményeket biztosítani, ha szeretnénk ezt a rengeteg időt kényelmessé tenni. Az első szempont általában a hőmérséklet, de sokan itt meg is állnak, nem törődve más fontos tényezőkkel – mint például a páratartalommal.

Növények a páracsökkentésért

A túl magas páratartalom nyirkos körülményekhez vezet, amelyek ideálisak a baktériumok, gombák és penész elszaporodásához. Mindez könnyezéshez, köhögéshez, tüsszögéshez, viszketéshez, kimerültséghez és légúti fertőzésekhez vezethet. A penész, gombák és a nedvesség hatására rohadni kezdő faanyagok ráadásul kifejezetten taszító szagokat árasztanak, ami már önmagában elég ok, hogy elkerüld ezt az állapotot.

Egy tanulmány még a hangulat és a páratartalom között is kapcsolatot fedezett fel, egy másik szerint pedig az egészségérzetet, fizikai erőnlétet és egyéb tényezőket is befolyásol ez a környezeti tényező. Sok ember gyakran érzi betegnek magát, de képtelen megmagyarázni, hogy miért. Ez jó eséllyel a magas belső páratartalomnak köszönhető. A jó hír az, hogy a NASA (igen, az a NASA, amelyik embereket küld a világűrbe) a 80-as években olyan növények után kutatott, amelyek segítségével tisztán tarthatták az űrállomás levegőjét és kiegyensúlyozhatták annak páratartalmát.

hirdetes

Bizonyos szobanövények még a káros méreganyagokat (pl. benzol, triklóretilén, formaldehid, stb.) is képesek kivonni a levegőből, ami kifejezetten előnyös, ugyanis ezek asztmát, daganatos megbetegedéseket és különböző allergiákat okozhatnak. A növények tehát sokkal többet tehetnek egészségedért, mint gondolnád. Mindez azonban csak akkor működik, ha te magad is vigyázol szobád zöld lakóira. A következőkben felsorolunk néhányat a leghatékonyabb párátlanítók közül, de előtte néhány általános tanács, amelyek érdemes mindnél alkalmazni!

hirdetes


Sose hagyd, hogy növényeid álló vízben ücsörögjenek, mert ezzel megakadályozod, hogy megtisztítsák szobád levegőjét. Érdemes tehát a virágföldön átszűrt, cserépből kifolyt vizet eltávolítani alóluk. A nedves talaj penészedését is megelőzheted, ha egy kis zuzmószerű szakállbroméliával vagy egy réteg akváriumi kaviccsal letakarod azt. Lássuk tehát a legjobb párátlanító szobanövényeket, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


vegetáció

Ált. értelmezésben egy adott terület,táj növényzete és növénytakarója. Tovább

ivari koraérés

az ivarérettség korai bekövetkezése. A korai ivarérésű állatok korábban vehetők... Tovább

Tovább a lexikonra