Hogyan lehetséges kertedet vegyszermentesen gondozni? Most szuper ötleteket mutatunk

hirdetes

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

TK

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod – ehhez hoztunk most el egy kisebb segítséget, ismerd meg Te is, hogyan tudod szépíteni kertedet vegyszerek nélkül!

Kertészkedés vegyszermentesen

A legtöbb biostimulánst már nagy sikerrel használják külföldön az ipari mezőgazdaságokban, ezzel is csökkentve a vegyszerhasználatot – lássuk, hogyan lehetséges felhasználni az ősi talajrétegeket, a rákok páncélját vagy éppen a tengeri algák erejét, hogy szebbé tedd kertedet, illetve javítsd termésed.


Fontos, hogy megfelelően tápláld a talajt


Aki rendszeresen kertészkedik, az biztosan állítja, nem a növényt, hanem talaját kell megfelelően táplálni, ha szeretnénk szebbé varázsolni növényünket, valamint javítani termésünk minőségét.


A jó minőségű talajban rengeteg humusz található meg. De mégis mitől lesz egy talaj humuszban gazdag? A humusz többféle anyagból tevődik össze - nem csak szerves anyagokról és annak mennyiségéről beszélhetünk, hanem érdemes kiemelni, hogy az olyan vegyületek is nagyon fontos szerepet kapnak benne, mint példának okáért a Humin-Fulvo-sav, ami több millió éves szerves anyagok lebomlása alapján keletkezik, ezeket külön szokás bányászni.


Ez a legtöbb vegyszermentes szerben megtalálható, mely így talajban használatukkal konkrétan a növény gyökeréhez juttathatjuk a neki szükséges humuszmennyiséget. Ezzel javul a talaj minősége is, a gyökér környezetében megtalálható területnek nagyobb lesz a tápanyagmennyisége, valamint a pH értéke is stabilizálódik – akkor is, ha nem feltétlenül egy termékeny, jó minőségű talajról van szó esetében.

hirdetes


A humusz azért fontos a növények talaját érintően, mert szinte szivacsként képes megkötni a környezetében található vizet és tápanyagokat, ezáltal életteret és tápanyagot biztosít a talaj életében megtalálható jótékony baktériumoknak és gombáknak. Arról nem is beszélve, hogy segíti a nitrogén és a kén hasznosulását is.


Ezt azért fontos kiemelni, mert gyakori probléma, hogy a nitrogén tartalmú műtrágyák esetében amennyiben egy nagyobb esőzés éri a földet, akkor a nitrogén képes lemosódni a gyökérzóna alá.

hirdetes


Egy biostimuláns képes ugyanakkor akár 3 héten keresztül is tárolni a humusz segítségével a megfelelő mennyiségű nitrogént is, folyamatosan pótolva azt környezetének.


Tartsd életben a talaj mikroorganizmusait


Ha már mindent elmondtunk a talaj javításáról, akkor fontos, hogy másra is odafigyeljünk kertünk kapcsán. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sose hagyd a talajt fedetlenül.


Ennek oka, hogy ebben az esetben fokozódik a kipárolgás, ez pedig a talaj tömörödését fogja eredményezni, emellett kiszorítja majd az oxigént is. Az egész folyamat pedig végül a talajban megtalálható, rendkívül fontos mikroorganizmusok pusztulásához vezet – vagyis talajunk sem lesz egészséges.


Mégis, emellett még számos érv felhozható a talajtakarás mellett. Már megtalálhatók olyan magkeverékek, melyekhez adnak olyan különböző spórákat és gombákat, melyekkel azokat pótolhatjuk, szaporíthatjuk majd a talajban, a fonalgombák pedig segíteni fogják termékenyen tartani talajunkat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Az őszi betakarítás zöldségei – mikor érdemes ősszel zöldségeket ültetni

Sokan úgy gondolják, hogy a nyár az egyetlen évszak arra, hogy friss, saját magunk által termesztett salátát fogyasszunk kertünkből, pedig ez nem igaz.

2021-11-19

10 hiba, amit kertészként elkövethetsz

Néha a legegyszerűbb dolgokat rontjuk el, amikor kedvenc hobbinkkal foglalkozunk. Íme, 10 hiba, melyet kertészként elkövethetünk – hogyan kerüld el őket?

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-11-22

Az őszi zsálya nevelése kertünkben

Az őszi zsálya egy igazán népszerű, évelő növény. Ez a növény nem csak sokoldalú, de egy gyönyörű virágokkal teli időszakot kínál fel termesztőinek.

2021-11-19

Íme, mit ültess ősszel a legszebb tavaszi udvarért

Mielőtt beköszönt a tél, az ősz a tökéletes időszak például hagymák és évelő növények ültetésére. Jövő tavasszal ezek a virágok fognak először virítani.

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

További cikkek ebben a témában


egyszerű programozás

olyan termelésszerkezeti optimalizálási módszer, amely elektronikus számítógép nélkül is... Tovább

bundák osztályozása

a juhok nyírását követő művelet, amikor a színgyapjút elkülönítik a ->buné csekélyebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet